Profectus LinkedIn growth consulting

Vermijd deze veelvoorkomende fouten in je volgende vacaturetekst

Talent Sourcing
Wist je dat werksfeer voor 45% van de Nederlanders (één van) de belangrijkste factoren voor de keuze van een baan is? Belangrijk dus, om dit in je vacaturetekst te verwerken. Deze en veel waardevolle andere tips voor de perfecte vacaturetekst ontdek je hier.

Cliché maar waar: voorbereiding is het halve werk

Het begint (zoals bijna alles) met voorbereiding. Maak een persona, zodat je de tekst écht conversiegericht kunt maken. Jij weet immers na het maken van een persona precies wat irritatiepunten en juist aantrekkers zijn voor kandidaten. 

Wat een persona precies is? Een profiel van jouw ideale kandidaat. Je vindt er bijvoorbeeld: naam, leeftijd, geslacht, beroep, inkomen, interesses, eigenschappen, vaardigheden, doelen, uitdagingen, irritaties, voorkeurskanalen en het allerbelangrijkste voor jou: werkdrijvers.

Vul deze kenmerken in voor je ideale kandidaat, en je weet vervolgens waar je diegene kunt bereiken (kanalen) en met welke boodschap je dat het beste doet. Is bijvoorbeeld de werkdrijver om totale autonomie in het creatieve proces te hebben? Dan begin je daarmee in je vacaturetekst. Je kunt het ook richten op een irritatiefactor, bijvoorbeeld het niet vrij uren in kunnen delen. Flexibele werktijden zijn dan een goede aantrekker. 

Maak een goede eerste indruk

Nu je weet wat je het beste wel en niet kunt zeggen tegen je doelgroep, schrijf je een sterke intro. Hierin verwerk je twee dingen: de job value proposition en de employer value proposition. Dit zijn de unieke redenen waarom de baan zo bijzonder is, en waarom jij als werkgever zo bijzonder bent. Natuurlijk stem je deze ook af op je persona.

Vermijd clichés

Wat bedoel je nou eigenlijk met ‘flexibel’? Geen ‘9 tot 5-mentaliteit’? Of ‘stressbestendig’? Deze vage begrippen zien we vaak terug in vacatureteksten. Ook een informele sfeer, een marktconform salaris en dynamische werkomgeving zijn boosdoeners. 

Dat zegt de lezer eigenlijk niets – en dat is zonde van je tekst. Maak het zo concreet mogelijk en gebruik voorbeelden uit de praktijk. Zo leg je bijvoorbeeld het begrip ‘proactief’ uit: “We willen jou zien groeien, en bieden daarom verschillende doorgroeimogelijkheden. Maar dan willen we natuurlijk wel weten waar jij precies naartoe wilt groeien. Deel je dat met ons?”

De inhoud maak je zo concreet mogelijk

Wat ga je doen in deze job? Het lijkt simpel, maar ook dit wordt nog weleens vaag beschreven. Omschrijf een dag uit het leven van iemand met deze baan, of leg concreet uit welke taken je uitvoert in deze rol.

Focus op cultuur

Kandidaten binnenhalen is leuk, maar hoe behoud je ze? Als we het over duurzaam personeelsbeleid hebben, hebben we het niet alleen over hoe tof de baan is. Maar ook over hoe goed de cultural fit is. Beloning is essentieel, en dat gaat niet alleen over salaris. 

Beschrijf dus in je bodytekst ook de cultuur, en geef ook hier weer voorbeelden bij. Bijvoorbeeld: “We hebben de allerlekkerste lunches in Utrecht, en die worden gewoon op onze stoep afgeleverd. Samen zitten we aan de bar met een hapje en drankje naar keuze, zodat we even het hele team van 20 collega’s bij elkaar hebben.”

Benoem het salaris

In 2026 is het verplicht, dus je kunt er beter maar alvast mee beginnen. Veel lezers haken namelijk af, als er niets over het salaris vermeld staat. En ook opzoeken welke schaal het precies is, is niet altijd wenselijk. Benoem het salaris met een minimaal en maximaal bedrag. Dan weet de lezer precies wat ze kunnen verwachten, en ben jij jouw tijd en die van de kandidaat niet aan het verdoen als dit geen match blijkt te zijn.

Eisen mag, maar houd het kort

48% van de lezers haakt af bij een lange eisenlijst. Eisen mag, maar houd het dus kort. Het liefst zet je hier alleen in wat écht noodzakelijk is. Bijvoorbeeld het werk- en denkniveau, opleiding of het aantal jaren ervaring. Ook pre’s mogen van de lijst. Dit heb je namelijk zelf wel inzichtelijk, en hier kun je altijd tijdens de gesprekken naar vragen.

Maak je tekst scanbaar

Veel doelgroepen willen anno nu geen ellenlange teksten lezen. Maak je vacature dus scanbaar. Dat doe je door:

  • Veel witruimte
  • Tussenkopjes
  • Dikgedrukte woorden die belangrijk zijn
  • Bulletpoints (maar niet teveel)

Functietitel: waar zoekt je ideale kandidaat op?

Super, je bent klaar. Maar nu heb je nog een titel nodig boven je tekst. De functietitel is essentieel. Gebruik je bijvoorbeeld ‘copywriter’ of ‘tekstschrijver’? Bedenk je wat jouw ideale kandidaat zal zoeken. Twijfel je? Dan kun je ook Google Trends inschakelen om te vergelijken welke zoekwoorden het meest populair zijn.

SEO!

Je tekst is klaar. Dan is het nu goed om na te denken hoe je deze onder de aandacht gaat brengen. Ga je (online) adverteren? Of wil je organisch in de zoekresultaten terechtkomen? Kies je voor dat laatste, dan hebben we een aantal tips:

  1. Onderzoek welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt. Gebruiken ze bijvoorbeeld de plaatsnaam? Het soort dienstverband? Welke functietitel?
  2. Verwerk de zoekwoorden minstens in: de titel, de tussenkopjes, de metatags, in de eerste zin van alinea’s en in de namen van de afbeeldingen

Er zijn helaas veel concurrenten die exact dezelfde zoekwoorden gebruiken om gevonden te worden in Google. Dat maakt het heel lastig om op te vallen. Gelukkig hebben we daar bij Profectus verstand van, en weten we precies hoe we een goede vacaturetekst in kunnen zetten om de ideale kandidaat te vinden voor jouw openstaande job. 

Sluit af met een aantrekkelijke call-to-action

De ‘solliciteer nu’-knop mag de prullenbak in, vind je ook niet? Dat kan veel aantrekkelijker! Verwerk in je call-to-action nog even dé reden om te solliciteren: “Vanuit je tuin aan het werk voor de maatschappij? Solliciteer!” Vergeet daarbij ook niet om contactgegevens voor vragen achter te laten, en zorg dat je twijfelende kandidaten overhaalt met een einddatum.

Deel deze blog?